Notícies

Les Trobades Mediterrànies Albert Camus es consoliden com un espai per a la reflexió

Com cada primavera, Menorca es va convertir per uns dies en port d’acollida del pensament crític contemporani amb la celebració de les IV Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus que recuperen el llegat de l’escriptor francès d’arrels santluiseres.  

 

Divendres dia 28 d’abril l’escriptor francès Mathias Énard, guanyador al seu dia del prestigiós Premi Goncourt, va rebre al Teatre Principal de Maó  el III Premi Mediterrani Albert Camus que reconeix la trajectòria vital i artística de creadors o pensadors contemporanis.  D’altra banda, el II Premi Mediterrani Albert Camus Incipiens, destinat a la realització de projectes periodístics d’autors joves, va ser recollit per la fotògrafa egípcia Rehab Eldalil pel seu projecte The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken sobre la invisibilitat dels beduïns a Egipte. 

 

L’endemà dissabte i diumenge, les Trobades Albert Camus es van traslladar a Sant Lluís amb un auditori ple, per on van passar una trentena de convidats entre pensadors, periodistes, artistes, fotògrafs o ballarins, obrint el ventall participatiu i les formes expressives que fan de les Trobades Camus una trobada multidisciplinària i creativa. La Batlessa de l´ajuntament de Sant Lluís, Carol Marquès, el promotor de les jornades, Miguel Ángel Moratinos i la directora de l´esdeveniment, Sandra Maunac, van ser els encarregats d´obrir la primera jornada, reivindicant la importància de propiciar aquests espais de reflexió col·lectiva davant un món convuls que s’enfronta a grans reptes com són el fet d’haver de salvar el planeta davant del canvi climàtic o salvar la humanitat davant de les guerres, cada dia més freqüents. “Hem de crear una cultura de pau i ajudar a crear una generació pont davant dels que només han fet que alçar muralles o reixes per contenir allò incontenible” va afirmar Moratinos apel·lant a Camus. L’exministre d’Afers Exteriors i actual Secretari General de les Nacions Unides per a l’Aliança de Civilitzacions, també va parlar del repte de la societat dels algorismes en què s’està produint una carrera per invertir en la intel·ligència artificial, interpel·lant quant s’ha deixat invertir en la intel·ligència humana.

 

Enguany les jornades camusianes van tenir com a fil conductor el món del teatre i les arts escèniques com l’espai on el premi Nobel afirmava que es podia sentir feliç. Podem evitar que el món s’enfonsi a través de l’efecte curatiu de la cultura, de les arts escèniques o del teatre? Segurament no, però hi haurà almenys que intentar-ho. Aquesta va ser una de les conclusions del dramaturg sirià Mohammad Al-Atar, que va estar acompanyat per destacades figures de l’escena com Marta Pazos o Driss Ksikes. “Hem de continuar creant, hem de seguir somiant per poder albergar l´esperança com una llavor que fecundi en el nostre present com a regal per al nostre futur” va dir el secretari de la Societat d´Estudis Camusians, Alexis Lager com a al·lusió al llegat de l´obra camusiana.


L’acte de clausura es va traslladar al centre d’art Hauser & Wirth de l’illa del Rei on el ballarí Israel Galván va oferir el seu talent a tots els assistents a aquestes Trobades Camus que ja s’han consolidat en el panorama cultural del nostre municipi i de Menorca.

Més notícies

X