La Sala

La Sala Albert Camus és un espai polivalent de gestió municipal situat al municipi de Sant Lluís (Menorca).

Està considerat com un dels espais referents de la cultura a Menorca i a les Illes Balears per la seva constant reinvenció i innovació que trasllada a les seves programacions i a la seva forma de fer.

Pren el nom del Premi Nobel Albert Camus, ja que la família materna de l’escriptor era de Sant Lluís.

Concretament, la seva àvia, Catalina Cardona, era nascuda al municipi, i la seva figura està latent a la seva darrera obra, «El primer home». 

L'edifici

L’edifici està dissenyat pels arquitectes Joan J. Gomila i Domènec Enrich, amb la col·laboració del col·lectiu Maixap.

edifici-sala-abert-camus
Es tracta d’un immoble amb les característiques d’una arquitectura contemporània, tant a l’interior com a l’exterior, que respecta els trets més significatius de la fisonomia del nucli urbà de Sant Lluís i que manté la volumetria necessària per a un teatre però integrada amb discreció.
La façana de la Sala plasma el paisatge sonor i la cultura popular oral de Sant Lluís en el moment de la seva construcció.

Veure video

Història

La Sala Albert Camus està construïda al solar on s’aixecava el «Teatro Nuevo», inaugurat durant les Festes Patronals de Sant Lluís de l’any 1910.

El veïnat de Sant Lluís recorda moltes de les activitats que allà es van dur a terme, com cinema, representacions de teatre, concerts, audicions escolars, activitats extraescolars, així com les tradicionals tómboles que organitzava el Centre Cultural i Esportiu Sant Lluís.

L’any 2001, l’Ajuntament de Sant Lluís va adquirir el teatre.

Després d’analitzar diverses vies per continuar amb un edifici d’ús cultural al centre del poble, l’aportació dels Fons Estatutaris, amb una inversió de 1.750.000 €, va fer possible la construcció del nou edifici, que es va iniciar a l’any 2011.

La inauguració oficial de la Sala va tenir lloc el 26 de setembre de 2014.

Es van organitzar diverses activitats durant el mateix cap de setmana: visites guiades, representacions teatrals per a adults i fillets, un monòleg, una exposició de la pintora menorquina Zulema Bagur i una revetlla a càrrec de l’Orquestra Huracán.

L’any 2019 es va celebrar el cinquè aniversari de la Sala, i es van portar a terme diferents activitats culturals que van comptar amb la participació de diferents entitats del poble.

L' Equipament

L’espai compta amb dos espais al seu edifici:

Sala 01
Teatre
Sala 02
Aula
Teatre

És l’espai d’exhibició i de creació cultural i artística.

A la vegada, és un recinte idoni per a la realització de jornades, seminaris, trobades i conferències.

Aula

És l’espai de formació, de celebració de reunions, conferències i exposicions, entre d’altres.

Actualment, és la seu oficial de l’Escola d’Art Dramàtic de Menorca (EADM) i està acreditada per impartir certificats de professionalitat i especialitats formatives (núm. de registre al Cens Nacional 27065).

A més, des de l’any 2021, compta amb el certificat de qualitat ISO 9001:2015.

La Sala Albert Camus és un espai polivalent i versàtil, amb diversitat d’espais i amb capacitat d’acolir diverses activitats a la vegada.

Marca Menorca Reserva de Biosfera

L’any 2021, la Sala Albert Camus va ser distingida amb la Marca Menorca Reserva de Biosfera.

És el primer equipament cultural de l’illa en obtenir aquesta distinció, que reconeix la feina feta en matèria de sostenibilitat de l’espai i els compromisos adquirits per mantenir aquesta línia de treball i intensificar-la.

X